Last Updated on

In this article, we have categorized questions into different sections, and share answers keys and analysis for UPSC CSE Prelims 2019 paper.

UPSC Prelims 2019 paper analysis

UPSC Prelims 2019 paper – Economics and finance

Overall this section was low to medium level of complexity. Questions were asked on economics fundamentals, banking etc. This section is also the one of the biggest section of the prelims paper.

Q1. With reference to Asian Infrastructure Investment Bank (AIIB), consider the following statements
1. AIIB has more than 80 member nations.
2. India is the largest shareholder in AIIB.
3. AIIB does not have any members from outside Asia.

Which of the statements given above is / are correct?
(a) 1 only
(b) 2 and 3 only
(c) 1 and 3 only
(d) 1, 2 and 3

Answer: a

Q2. What was the purpose of Inter-Creditor Agreement signed by Indian banks and financial institutions recently?
(a) To lessen the Government of India’s perennial burden of fiscal deficit nd current account deficit
(b) To support the infrastructure projects of Central and State Governments
(c) To act as independent regulator in case of applications for loans of Rs. 50 crore or more
(d) To aim at faster resolution of stressed assets of Rs. 50 crore or more which are-under consortium lending

Answer: d

Q3. The Chairmen of public sector banks are selected by the
(a) Banks Board Bureau
(b) Reserve Bank of India
(c) Union Ministry of Finance
(d) Management of concerned bank

Answer: a

Q4. Which one of the following is not a sub-index of the World Bank’s ‘Ease of Doing Business Index’?

(a) Maintenance of law and order
(b) Paying taxes
(c) Registering property
(d) Dealing with construction permits

Answer: a

Q5. In India,’extended producer responsibility’ was introduced as an important feature in which of the following?

(a) The Bio-medical Waste (Management and Handling) Rules, 1998
(b) The Recycled plastic (Manufacturing and Usage) Rules, 1999
(c) The e-Waste (Management and Handling) Rules, 2011
(d) The Food Safety and Standard Regulations, 2011

Answer: c

Q6.In the context of any country, which one of the following would be considered as part of its social capital?
(a) The proportion of literates in the population
(b) The stock of its buildings, other infrastructure and machines
(c) The size of population in the working age group
(d) The level of mutual trust and harmony in the society
Answer: d

Q7. Consider the following statements:
1. Most of India’s external debt is owed by governmental entities.
2. All of India’s external debt is denominated in US dollars.

Which of the statements given above is / are correct?
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
Answer: d

Q8. Which of the following is not included in the assets of a commercial bank in India?
(a) Advances
(b) Deposits
(e) Investments
(d) Money at call and short notice
Answer: b

Q9. In the context of India, which of the following factors is/are contributor/ contributors to reducing the risk of a currency crisis?
1. The foreign currency earnings of India’s IT sector
2. Increasing the government expenditure
3. Remittances from Indians abroad

Select the correct answer using the code given below.
(a) 1 only
(b) 1 and 3 only
(c) 2 only
(d) 1, 2 and 3
Answer: b

Q10. Which of the following is issued by registered foreign portfolio investors to overseas investors who want to be part of the Indian stock market without registering themselves directly?
(a) Certificate of Deposit
(b) Commercial Paper
(c) Promissory Note
(d) Participatory Note
Answer: d

Q11. Consider the following statements
1. Purchasing Power Parity (PPP) exchange rates are calculated by comparing the prices of the same basket of goods and services in different countries.
2. In terms of PPP dollars, India is the sixth largest economy in the world.

Which of the statements given above is / are correct?
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
Answer: a

Q12. Which one of the following is not the most likely measure the Government/RBI takes to stop the slide of Indian rupee?
(a) Curbing imports of non-essential goods-and promoting exports
(b) Encouraging Indian borrowers to issue rupee denominated Masala Bonds
(c) Easing conditions relating to external commercial borrowing
(d) Following an expansionary monetary policy
Answer: d

Q13. Consider the following statements:
The Reserve Bank of India’s recent directives relating to ‘Storage of Payment System Data’, popularly known as data diktat, command the payment system providers that
1. they shall ensure that entire data relating to payment systems operated by them are stored in a system only in India
2. they shall ensure that the systems are owned and operated by public sector enterprises
3. they shall submit the consolidated system audit report to the Comptroller and Auditor General of India by the end of the calendar year

Which of the statements given above is/are correct?
(a) 1 only
(b) 1 and 2 only
(c) 3 only
(d) 1, 2 and 3
Answer: a

Q14. The money multiplier in an economy increases with which one of the following?
(a) Increase in the cash reserve ratio
(b) Increase in the banking habit of the population
(c) Increase in the statutory liquidity ratio
(d) Increase in the population of the country
Answer: b

Q15. The Global Competitiveness Report is published by the
(a) International Monetary Fund
(b) United Nations Conference on Trade and Development
(c) World Economic Forum
(d) World Bank
Answer: c

UPSC Prelims 2019 paper – Government schemes and policies

Q1.Consider the following statements:
1. Petroleum and Natural Gas Regulatory Board (PNGRB) is the first regulatory body set up by the Government of India.
2. One of the tasks of PNGRB is to, ensure competitive markets for gas.
3. Appeals against the decisions of PNGRB go before the Appellate Tribunals for Electricity.

Which of the statements given above are correct?
(a) 1 and 2 only
(b) 2 and 3 only
(c) 1 and 3 only
(d) 1, 2 and 3
Answer: b

Q2. Which of the following statements is / are correct regarding the Maternity Benefit ‘ (Amendment) Act, 2017?
1. Pregnant women are entitled for three months pre-delivery and three months post-delivery paid leave.
2. Enterprises with creches must allow the mother minimum six creche visits daily.
3. Women with two children get reduced entitlements.

Select the correct answer using the code given below.
(a) 1 and 2 only
(b) 2 only
(c) 3 only
(d) 1, 2 and 3
Answer: c

Q3. The Service Area Approach was implemented under the purview of
(a) Integrated Rural Programme
(b) Lead Bank Scheme
(c) Mahatma Gandhi National Rural Employment Guarantee Scheme
(d) National Skill Development Mission
Answer: b

Q4. In India, which of the following review the independent regulators in sectors like telecommunications, insurance, electricity, etc.?
1. Ad Hoc Committees set up by the Parliament
2. Parliamentary Department Related Standing Committees
3. Finance Commission
4. Financial Sector Legislative Reforms Commission
5. NITI Aayog

Select the correct answer using the code given below.
(a) 1 and 2
(b) 1, 3 and 4
(c) 3, 4 and 5
(d) 2 and 5
Answer: a

Q5. Consider the following statements:
As per the Industrial Employment (Standing Orders) Central (Amendment) Rules, 2018
1. if rules for fixed-term employment are implemented, it becomes easier for the firms/companies to layoff workers.
2. no notice of termination of employment shall be necessary in the case of temporary workman.

Which of the statements given above is / are correct?
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
Answer: c

Q6. Atal Innovation Mission is set up under the
(a) Department of Science and Technology
(b) Ministry of Employment
(c) NITI Aayog
(d) Ministry of Skill Development and Entrepreneurship
Answer: c

UPSC Prelims 2019 paper – science and Technology

UPSC prelims paper 2019 consists of good numbers of questions from science and technology.

Q1. With reference to communication technologies, what is/are the difference / differences between LTE (Long-Term Evolution) and VoLTE (Voice over Long-Term Evolution)?
1. LTE ‘is commonly marketed as 3G and VoLTE is commonly marketed as advanced 3G.
2. LTE is data-only technology and VoLTE is voice-only technology.

Select the correct answer using the code given below.
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
Answer: d

Q2. Which of the following adopted a law on data protection and privacy for its citizens known as ‘General Data Protection Regulation’ in April 2016 and started implementation of it from 25th May, 2018?
(a) Australia
(b) Canada
(c) The European Union
(d) The United States of America
Answer: c

Q3. Recently, India signed a deal known as ‘Action Plan for Prioritization and Implementation of Cooperation Areas in the Nuclear Field’ with which of the following countries?
(a) Japan
(b) Russia
(c) The United Kingdom
(d) The United States of America
Answer: b

Q4. Consider the following statements:
1. According to the Indian Patents Act, a biological process to create a seed can be patented in India.
2. In India, there is no Intellectual Property Appellate Board.
3. Plant varieties are not eligible to be patented in India.

Which of the statements given above is/are correct?
(a) 1 and 3 only
(b) 2 and 3 only
(c) 3 only
(d) 1, 2 and 3
Answer: c

Q5. In the context of digital technologies for entertainment, consider the following statements:

1. In Augmented Reality (AR) , a simulated environment is created and the physical world is completely shut out.
2. In Virtual Reality (VR), images generated from a computer are projected onto real-life objects or surroundings.
3. AR allows individuals to be present in the world and improves the experience using the camera of smart-phone or PC.
4. VR closes the world, and transposes an individual, providing complete immersion experience.

Which of the statements given above is / are correct?
(a) 1 and 2 only
(b) 3 and 4
(c) 1, 2 and 3
(d) 4 only
Answer: b

Q6. With reference to the recent developments in science, which one of the following statements is not correct?
(a) Functional chromosomes can be created by joining segments of DNA taken from cells of different species.
(b) Pieces of artificial functional DNA can be created in Iaboratories.
(c) A piece of DNA taken out from an animal cell can be made to replicate outside a living cell in a laboratory.
(d) Cells taken out from plants and animals can be made to undergo cell division in laboratory petri dishes.
Answer: a

Q7. Consider the following statements:
A digital signature is
1. an electronic record that identifies the certifying authority issuing it
2. used to serve as a proof of identity of an individual to access information or server on Internet.
3. an electronic method of signing an electronic document and ensuring that the original content is unchanged

Which of the statements given above is / are correct?
(a) 1 only
(b) 2 and 3 only
(c) 3 only
(d) 1, 2 and 3
Answer: d

Q8. In the context of wearable technology, which of the following tasks is/are accomplished by wearable devices?
1. Location identification of a person
2. Sleep monitoring of a person
3. Assisting the hearing impaired person

Select the correct answer using the code given below.
(a) 1 only
(b) 2 and 3 only
(c) 3 only
(d) 1, 2 and 3
Answer: d

Q9. ‘RNA interference (RNAi)’ technology has gained popularity in the last few years. Why?
1. It is used in developing gene silencing therapies.
2. It can be used in developing therapies for-the tratment of cancer.
3. It can be used to develop hormone replacement therapies.
4. It can be used to produce crop plants that are resistant to viral pathogens.

Select the correct answer using the code given below.
(a) 1, 2 and 4
(b) 2 and 3
(c) 1 and 3
(d) 1 and 4 only
Answer: a

Q10. Recently, scientists observed the merger of giant ‘blackholes’ billions of light-years away from the Earth. What is the significance of this observation?
(a) ‘Higgs boson particles’ were detected.
(b) ‘Gravitational waves’ were detected.
(e) Possibility of inter-galactic space travel through ‘wormhole’ was confirmed.
(d) It enabled the scientists to understand ‘singularity’.
Answer: b

Q11. Which of the following are the reasons for the occurrence of multi-drug resistance in microbial pathogens in India?
1. Genetic predisposition of some people
2. Taking incorrect doses of antibiotics to cure diseases
3. Using antibiotics in livestock farming
4. Multiple chronic diseases in some people

Select the correct answer using the code given below.
(a) 1 and 2
(b) 2 and 3 only
(c) 1, 3 and 4
(d) 2, 3 and 4
Answer: a

Q12. What is Cas9 protein that is often mentioned in news?
(a) A molecular scissors used in targeted gene editing
(b) A biosensor used in the accurate detection of pathogens in patients
(c) A gene that makes plants pest-resistant
(d) A herbicidal substance synthesized in genetically modified crops
Answer: a

Q13. Which one of the following statements is not correct?
(a) Hepatitis B virus is transmitted much like HIV.
(b) Hepatitis B, unlike Hepatitis C, does not have a vaccine.
(c) Globally, the number of people infected with Hepatitis B and C viruses are several times more than those infected with HIV.
(d) Some of those infected with Hepatitis Band C viruses do not show the symptoms for many years.
Answer: b

Q14. In the context of which of the following do some scientists suggest the use of cirrus cloud thinning technique and the injection of sulphate aerosol into stratosphere?
(a) Creating the artificial rains in some regions
(b) Reducing the frequency and intensity of tropical cyclones
(c) Reducing the adverse effects of solar wind on the Earth
(d) Reducing the global warming
Answer: d

Q15. On 21st June, the Sun
(a) does not set below the horizon at the Arctic Circle
(b) does not set below the horizon at Antarctic Circle
(c) shines vertically overhead at noon on the Equator
(d) shines vertically overhead at the Tropic of Capricorn
Answer: a

Q16. In the context of proposals to the use of hydrogen-enriched CNG (H-CNG) as fuel for buses in public transport, consider the following statements:
1. The main adyantage of the use of H-CNG is the elimination of carbon monoxide emissions.
2. H-CNG as fuel reduces carbon dioxide and hydrocarbon emissions.
3. Hydrogen up to one-fifth by volume can be blended with CNG as fuel for buses.
4. H-CNG makes the fuel less expensive than CNG.

Which of the statements given above is / are correct?
(a) 1 only
(b) 2 and 3 only
(c) 4 only
(d) 1, 2, 3 and 4
Answer: b

Q17. Why are dewdrops not formed on a cloudy night?
(a) Clouds absorb the radiation released from the Earth’s surface.
(b) Clouds reflect back the Earth’s radiation.
(c) The Earth’s surface would have low temperature on cloudy nights.
(d) Clouds deflect the blowing wind to ground level.
Answer: b

Q18. For the measurement/estimation of which of the following are satellite images/remote sensing data used?
1. Chlorophyll content in the vegetation of a specific location
2. Greenhouse gas emissions from rice paddies of a specific location
3. Land surface temperatures of a specific location

Select the correct answer using the code given below.
(a) 1 only
(b) 2 and 3 only
(c) 3 only
(d) 1, 2 and 3
Answer: d

UPSC Prelims 2019 paper – Environment

Q1. Consider the following statements:
The Environment Protection Act, 1986 empowers the Government of India to
1. state the requirement of public participation in the process of environmental protection, and the procedure and manner in which it is sought
2. lay down The standards for emission or discharge of environmental pollutants from various sources

Which of the statements given above is/ are correct?
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
Answer: b

Q2. As per the Solid Waste Management Rules, 2016 in India, which one of the following statements is correct?
(a) Waste generator has to segregate waste into five categories.
(b) The Rules are applicable to riotified urban local bodies, notified towns and all industrial townships only.
(c) The Rules provide for exact and elaborate criteria for the identification of sites for landfills and waste processing facilities.
(d) It is mandatory on the part of waste generator that the waste generated in one district cannot be moved to another district.
Answer: c

Q3. Consider the following statements:
1. Under Ramsar Convention, it is mandatory on the part of the Government of India to protect and conserve all the wetlands in the territory of India.
2. The Wetlands (Conservation and Management) Rules, 2010 were framed by the Government of India based on the recommendations of Ramsar Convention.
3. The Wetlands (Conservation and Management) Rules, 2010 also encompass the drainage area or catchment regions of the wetlands as determined by the authority.

Which of the statements given above is / are correct?
(a) 1 and 2 only
(b) 2 and 3 only
(c) 3 only
(d) 1, 2 and 3
Answer: c

UPSC Prelims 2019 paper – Agriculture, Forest and Livestock

Q1. The economic cost of food grains to the Food Corporation of India is Minimum Support Price and bonus (if any) paid to the farmers plus
(a) transportation cost only
(b) interest cost only
(c) procurement incidentals and distribution cost
(d) procurement incidentals and charges for godowns
Answer: c

Q2. With reference to the cultivation of Kharif crops in India in the last five years, consider the following statements:
1. Area under rice cultivation is the highest.
2. Area under the cultivation of jowar is more than that of oilseeds.
3. Area of cotton cultivation is more than that of sugarcane.
4. Area under sugarcane cultivation has steadily decreased.

Which of the statements given above are correct?
(a) 1 and 3 only
(b) 2, 3 and 4 only
(c) 2 and 4 only
(d) 1, 2, 3 and 4
Answer: a

Q3. Among the agricultural commodities imported by India, which one of the following accounts for the highest imports in terms of value in the last five years?
(a) Spices
(b) Fresh fruits
(c) Pulses
(d) Vegetable oils
Answer: d

Q4. Consider the following statements:
1. As per recent amendment to the Indian Forest Act, 1927, forest dwellers have the right to fell the bamboos grown on forest areas.
2. As per the Scheduled Tribes and Other Traditional Forest Dwellers (Recognition of Forest Rights) Act, 2006, bamboo is a minor forest produce.
3. The Scheduled Tribes and Other Traditional Forest Dwellers (Recognition of Forest Rights) Act, 2006 allows ownership of minor forest produce to forest dwellers.

Which of the statements given above is / are correct?
(a) 1 and 2 only
(b) 2 and 3 only
(c) 3 only
(d) 1, 2 and 3
Answer: b

Q5. Consider the following statements:
1. Agricultural soils release nitrogen oxides into environment.
2. Cattle release ammonia into environment.
3. Poultry industry releases reactive nitrogen compounds into environment.

Which of the statements given above is/are correct?
(a) 1 and 3 only
(b) 2 and 3 only
(c) 2 only
(d) 1, 2 and 3
Answer: d

Q6. Consider the following States:
1. Chhattisgarh
2. Madhya Pradesh
3. Maharashtra
4. Odisha

With reference to the States mentioned above, in terms of percentage of forest cover to the total area of State, which one of the following is the correct ascending order?
(a) 2-3-1-4
(b) 2-3-4-1
(c) 3-2-4-1
(d) 3-2-1-4
Answer: c

Q7. Among the following, which one is the largest exporter of rice in the world in the last five years?
(a) China
(b) India
(c) Myanmar
(d) Vietnam
Answer: b

Q8. In India, the use of carbofuran, methyl parathion, phorate and triazophos is viewed with apprehension. These chemicals are used as
(a) pesticides in agriculture
(b) preservatives in processed foods
(c) fruit-ripening agents
(d) moisturising agents in cosmetics
Answer: a

Conclusion

In this article ,we have shared UPSC Prelims 2019 answer key and paper solutions on different sections. Please feel free to contact us if you have any query regarding questions. You can post on our discussion board.